Maitake w optymalnym stężeniu





Opis
Maitake (Grifola frondosa, żagwica listkowata, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) jest grzybem rozkładającym drewno. Jest to jadalny i bardzo smaczny grzyb. W przyrodzie grzyby te występuje rzadko, ich środowiskiem są obszary na półkuli północnej. Roczne owocniki Maitake tworzą duże pęczki mogące ważyć kilkadziesiąt kilogramów. Znajdują się przy pniach i korzeniach drzew liściastych. Ich zbiór odbywa się jesienią, najczęściej we wrześniu i październiku. Maitake jest niewątpliwie najbardziej znanym grzybem w Azji, gdzie służy do przygotowania posiłków, także od tysięcy lat znany jest ze swoich efektów leczniczych.
Opis terapeuty:
W odniesieniu do stosowania Maitake w praktyce terapeutycznej istnieją trzy główne obszary, w których jest stosowany. Po pierwsze, to najlepszy grzyb, którego używamy w przypadku zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny jest oznaką kilku chorób, które występują równocześnie, mają takie same przyczyny i razem prowadzą do wielu komplikacji zdrowotnych. Obejmują one cukrzycę II typu, gdzie Maitake może zmniejszyć glikemię i zwiększyć wrażliwość tkanki na insulinę. Oprócz zmniejszenia aktywności enzymów związanych z cukrzycą Maitake ma również ochronny wpływ na trzustkę, nie dochodzi do niszczenia β komórek produkujących insulinę. Wynika to również z właściwości grzyba do neutralizowania wolnych rodników.
W cukrzycy często jest stosowany w połączeniu z Coprinusem. Coprinus jest bardziej aktywny w cukrzycy, ale Maitake rozwiązuje problemy bardziej kompleksowo.
Zespół metaboliczny obejmuje również wysoki poziom tłuszczu, wysoki poziom cholesterolu, nadwagę i wysokie ciśnienie krwi. We wszystkich tych problemach możemy stosować Maitake. Wzrost ciśnienia krwi może być również związany bezpośrednio z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu itp. Maitake przyczynia się w ten sposób do obniżenia ciśnienia krwi. Jedno z badań wykazało, że chociaż nie stwierdzono zmian w stężeniu lipidów u zwierząt doświadczalnych, doszło do zmniejszenia ciśnienia krwi. Jest więc możliwość, że Maitake wpływa na ciśnienie krwi i przez inne mechanizmy.
Grzyb Maitake stosowany jest także w programach odchudzających. Jedno badanie obejmujące 30 respondentów wykazało spadek masy ciała o 12 kg w ciągu dwóch miesięcy w przypadku podawania Maitake.
Drugi obszar Maitake jest wspólny z innymi grzybami leczniczymi ma bowiem znaczące działanie przeciwnowotworowe. Jest grzybem najczęściej stosowanym w leczeniu raka piersi, prostaty, jelit i raka wątroby. W połączeniu z innymi grzybami. W leczeniu raka piersi najczęstszą kombinacją jest Maitake + Coriolus + Reishi. Ze względu na fakt, że Maitake ma pozytywny wpływ na metabolizm, może również zmniejszyć negatywne działanie konwencjonalnej terapii, chemioterapii lub radioterapii.
Maitake wreszcie zaleca się stosować w leczeniu osteoporozy. Maitake jest w stanie wspomagać tkankę kostną. Stosuje się w tych problemach wraz z Shiitake lub Cordycepsem. Wspomaga produkcję tkanki kostnej dzięki stymulacji osteoblastów. Zwiększa również fosfatazę alkaliczną i sprzyja mineralizacji kości.
Koledzy z Niemiec nazywają Maitake "grzybem profilaktyczynym na starość". Przez długi czas tego nie rozumiałem, ale jeśli przyjdzie starszy pacjent, który nie ma żadnych znaczących problemów zdrowotnych, raczej wszystkie po trochu, a po używaniu Maitake, ogólnie czuje się lepiej, co dodać. Nie wolno nam zapominać, że Maitake, podobnie jak inne grzyby, dzięki wysokiemu stężeniu polisacharydów wpływa również na nasz system odpornościowy i jest szczególnie silny w walce z wirusami, bakteriami i innymi patogenami.
Zastosowanie testowane w praktyce:
- terapia uzupełniająca w leczeniu cukrzycy typu 2 + Coprinus, ABM
- zapobieganie zespołowi metabolicznemu + Coprinus
- wspomaga regulować wage ciała + Hericium, Reishi, Cordyceps
- terapia uzupełniająca w leczeniu raka (piersi!)
- zwiększona odporność na wirusy
- wzmocnienie układu odpornościowego + ABM, Reishi i Coriolus
- poprawa tolerancji na chemioterapię i radioterapię + ABM, Reishi, Coriolus lub Hericium (biegunka)
- osteoporoza + Shiitake
Inne motywy stosowania Maitake:
U kobiet w leczeniu raka piersi, u mężczyzn w leczeniu raka wątroby, płuc, trzustki, gruczołu krokowego, w leczeniu cukrzycy (+Coprinus), zespole metabolicznym, obniża poziom tłuszczy, nadciśnienie tętnicze, osłabienie pęcherza moczowego (+ Reishi – u starszych, + Cordyceps u młodszych), "ochronny" grzyb dla ludzi starszych (wzmacnia nerki i wątrobę), w obrzękach, zatrzymanie moczu, wodobrzusze, otyłość, brak qi i gromadzenie się wilgoci, ogólnie wzmacnia kości, hemoroidy, neutralizacja wolnych rodników, redukcja stresu oksydacyjnego.
Charakterystyka TMC:
- temperatura – neutralna
- smak – słodki
- tropizm – płuca, nerki, jelito grube (wszystkie pięć układów)
Działanie wedlug tradycyjnej medycyny chińskiej:
- uzupełnia śledzionę i jej Qi
- odprowadza wilgoć
- tonizuje nerki i wątrobę
- oczyszcza gorąco
- uspokaja ducha
Zakończenie
Maitake jest bardzo silnie działającym grzybem, zwłaszcza u pacjentów z syndromem metabolicznym tzn. u pacjentów z hiperlipidemią, cukrzycą II typu, podwyższonym ciśnieniem krwi itd. Chroni przed infekcjami i rakiem, wspomaga kości i płodność. Jest więc wszechstronny i może być stosowany profilaktycznie lub pomagać w problemach zdrowotnych.