Chaga w optymalnym stężeniu





Opis
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Chaga (błyskoporek podkorowy, Inonotus obliquus, Kabanoanatake) to niszczący drzewo grzyb, należący do żagwiowatych, który rośnie głównie na brzozach.
Dzięki zastosowaniu metody podwójnej ekstrakcji oferujemy wyciąg z chagi o najwyższej jakości oraz w idealnych proporcjach substancji czynnych celem uzyskania jak najlepszych rezultatów:
-
min. 30 % polisacharydów (w rzeczywistości 33-34 %)
O Chaga
Grzyb Chaga jest stosowany w różnych chorobach zakaźnych. Działa podobnie jak Coriolus, który skanuje organizm, szuka różnych patogenów, a następnie je likwiduje. Działanie Chagi jest jest skierowane na układ trawienny i wątrobę.
Działa dobrze przy tak zwanym "ukrytym (jest to opisane w Zielniku grzybów przy grzybie Coriolus).
Dzięki tropizmowi tego grzyba stosuję go w różnych problemach jelitowych i we wspomaganiu trawienia. Stosowany jest również w zaparciach.
Chaga działa gojąco i chroni błonę śluzową żołądka, zarówno w leczniu zapalenia żołądka, jak i wrzodach. Efekt ten przypisuje się głównie kwasu betulinowemu.
Ma wyraźne działanie przeciwzapalne, podaję grzyba w leczeniu zapalenia jelit. Może nie tylko stymulować system odpornościowy, ale także tłumić, co można wykorzystać w przypadku różnych problemów autoimmunologicznych. Dzięki tropizmowi przewodu pokarmowego grzyb jest stosowany w leczeniu uzupełniającym w chorobie Crohna lub wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Podobnie jak Coriolus, ma wyraźne działanie przeciwrakowe. Jest stosowany głównie w leczeniu raka jelit i wątroby.
Potrafi chronić wątrobę, a także regenerować. Stosowany w zapaleniu wątroby.
Dzięki tropizmowi serca może zharmonizować duszę Shen, wspomaga funkcje mentalne, pamięć, koncentrację.
Efekt działania jest trochę podobny jak w przypadku połączenia Coriolusa i Hericium.
Nie mogę zapomnineć podkreślić, że Chaga jest również doskonałym przeciwutleniaczem i adaptogenem. Pomaga spowolnić proces starzenia się komórek i może wytworzyć w organizmie odporność na środowisko zewnętrzne.
Zastosowanie testowane w praktyce:
- aktywacja układu immunologicznego w przypadku infekcji bakteryjnej i wirusowej + Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
- regulacja cholesterolu i ciśnienia krwi + Reishi, Maitake, Auricularia
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- wspomaga i oczyszcza jelita + Hericium
- działa przeciwzapalnie + Reishi
- uzupełniająca terapia nowotworowa i profilaktyka nowotworowa + w zależności od typu nowotworu
Inne motywy stosowania Chagi:
Wspomaganie leczenia cukrzycy, działanie przeciwbólowe (łagodzi ból), działanie hepatoochronne (ochrona wątroby), wspomaganie funkcji umysłowych – pamięć, koncentracja, myślenie (hamuje w mózgu enzym acetylcholinesterazy), detoksykacja, silne działanie przeciwutleniające, wspomaganie trawienia wspomaganie leczenia zapalenia żołądka, wrzodów żołądka lub dwunastnicy (z Coriolus i Cordyceps), choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, egzema, łuszczyca, czyści krew, białaczka, malaria, wzmacnia oczy i włosy, jest prawdopodobnie najsilniejszym adaptogenem, efekt, antiaging działanie, antyalergiczne (zapobiega wstrząsowi anafilaktycznemu), półpasiec, kandydoza, zapalenie wątroby typu C, choroby zakaźne: bakteryjne, czy wirusowe, nawet w przypadku wirusów opryszczki.
Charakterystyka TMC:
- temperatura – ciepła
- smak – słodki
- tropizm – wątroba, śledziona, serce (nerki, żołądek)
Działanie wedlug tradycyjnej medycyny chińskiej:
- odżywia wątroba, nerki i serce
- przekstałca flegmę
- ożywia krew
- uspokaja ducha i wspiera obronną qi
Krótki opis
Grzyb Chaga jest szeroko rozpowszechniony na półkuli północnej. Jest dobrze znany w Rosji, gdzie jest również częścią tradycyjnej medycyny rosyjskiej, a także jest znany w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Grzyb był już znany ok. 4000 lat temu, był używany przez Mezopotamczyków, Egipcjan, Chińczyków itd. Chaga jest również opisana w chińskim „zielarzu“ Shen Nong Ben Cao Jing. W Rosji i na Syberii wykorzystywano grzyba nie tylko do uzdrawiania, ale także szamańskich rytuałów, zwłaszcza Khanty / Oystaky, którzy również nadali mu nazwę najczęściej używaną dziś. Chage spożywał również car Vladimir Monomach czy Rasputin... O grzybie wspomina również Sołżenicyn w swojej książce „Odział chorych na raka“. Chaga była znana pierwotnym mieszkańcom Japonii Ajnowie. Gotowali z niej herbatę, którą pili w kłopotach trawiennych, bólach żołądka itp. Wykorzystywali także proszek z suszonego grzyba do ceremonii religijnych.
Chage znali także Indiani w Ameryce Północnej.
W historii nowożytnej Chaga była badana od 1864 roku przez J. G. N Dragendorffa w St. Petersburgu. W XX wieku dokonano znacznego postępu w badaniu grzybów, ujawniając jego skład i rozpoczynając badania nad jego działaniem.
Zakończenie
Nie ma wątpliwości, że Chaga jest korzystna dla naszego zdrowia, jako "lekarstwo" lub jako środek zapobiegający wielu chorobom. Harmonizuje układ odpornościowy, chroni i regeneruje narządy, spowalnia starzenie się... działa na organizm jak na zintegrowana całość, czego nie potrafi większość lekarstw chemicznych. Lekarstwa często rozwiązują tylko jeden problem.